Feszültség-, Stressz- és Traumaoldó gyakorlatok – TRE®

A TRE® (Tension, Stress & Trauma Release Exercise), magyarul Feszültség-, Stressz- és Traumaoldó gyakorlatok egy testközpontú technika. Van aki mozgásszervi nehézségekkel, testi tünetekkel, és van, aki pszichés, életviteli elakadásokkal jön TRE®-re. Lehetnek stressz szituációk, vagy traumák is.

A TRE® egy neurofiziológiai folyamat, és általában 5-6 alkalom után el lehet kezdeni egyedül is gyakorolni otthon. Addig is megtanuljuk az önszabályozás és öngondoskodás művészetét, a testérzeteink érzékelését és észlelését, a velük való együttlétet és a testünk természetes bölcsességébe való bizalmat. Engedjük, hogy befejeződhessenek azok a testi folyamatok, amikre a múltban valamiért nem volt lehetőség, és közben visszatérünk a testünkbe.

A testtel való munkával a legmélyebb rétegeinkhez tudunk eljutni, ami másképp nem hozzáférhető. A TRE®-ben nem értelmezünk, nem kell feleleveníteni korábbi élményeket. Mindezt egy biztonságos és szelíd módon, ami az ösztönös rezilienciánkat hívja meg.

Alappillérei: öngondoskodás és önszabályozás. Növeli a testtudatosságot és az énerőt. A test bölcsességére és természetes folyamataira épít, ezeknek ad teret.

Bővebben:

https://humanpraxis.hu/tre

https://divany.hu/eletem/tre-modszer-remeges-solyom-anna-interju