Zen gyakorlás

A zen (kínaiul csan, szanszkritül dhjána) szó elmélyülést, hétköznapi értelemben meditációt jelent. A szó elsősorban a figyelem összpontosításával, a légzés figyelésén keresztüli elmélyülést jelenti. A zen gyakorlat és eszköz. A zen gyakorlásával észrevehetjük, ami igazán bennünk van és idővel elcsendesülhetünk.

“A zen nem vallás, a zen nem filozófiai iskola, mert nem teória, sőt a súly éppen az életrendre esik. A zen amit tanít, az éppen a minél tágasabb és minél szabadabb.”
– Hamvas Béla

Ebben az elmélyült állapotban könnyebben észrevehetjük testérzeteinket, érzéseinket, létélményünket. Azt amely mindannyiunkat összeköt: a csendet és a békét.
Menedékre, támogatásra találhatunk.

Eredetileg indiából, Buddha előttről származó, ám valláshoz nem kötődő gyakorlatról van szó, ugyan  legtisztább formában a buddhizmus egyik ága fogadta magába, a zen azonban mégsem vallás. Bárki felekezeti, vagy hitbéli hovatartozástól függetlenül gyakorolhatja. A zen gyakorlata a meditáció, melynek tárgya a légzés. Ez maga a gyakorlat: a légzés figyelése, s ebben is a nagyobb hangsúly a kilégzés figyelemmel kísérésére esik.

A zen nem vallás, hanem Buddha tanításán és az azt követő nemzedékek tapasztalatán kicsiszolódott gyakorlat. A zen megismerésének egyik módja a meditáció, amely különböző testhelyzetekben a légzés folyamatának figyeléséből áll. A leggyakoribb testtartás a zenben az ülés. Ennek neve zazen.

Így vagy csodálatos, amilyen vagy. Ne próbálj hát másnak látszani.
Az, amit keresel, már benned van. Nem a külvilágban kell felkutatnod.
Itt van minden: a jelen pillanatban.”
                                                                                                                         (Thich Nhat Hanh)

Az Anahata központban a Szelid Mosoly Buddhista közösség (Sangha)  tagjai tartanak gyakorlást, Jan Boswijk  pszichológus, Gestalt terapeuta, elmúlt évtizedes magyarországi munkája nyomán. Jan munkájának alapja saját terapeuta tapasztalatainak és 50 éves gyakorlásának egysége, Thich Nhat Hanh jelenleg Franciaországban élő vietnámi zen buddhista szerzetes tanítása alapján. A szemléletmód befogadó és itélkezés mentes, nyitott bárki számára, aki kész figyelmes szeretetteli jelenléttel gyakorolni.

Gyakorlási lehetőségek :

Szerda 18 30- 20 30 – jelentkezés Facebookon.
Péntek (két hetente) 18 30 – 20 30 – jelentkezés Facebookon