Segítők

Segítők, terapeuaták:  Kiss Enikő HajnaMondok Árpád, Perfalvi Tünde, Saáry Eszter

Hogy ki a jó segítő, terapeuta ?                                                                                         Kierkegaard szavai máig érvényesen adják vissza ezt a létformát.

Amikor valaki igazán sikeresen el akar egy embert vezetni valamely meghatározott helyre, akkor mindenekelőtt arra kell ügyelnie, hogy megtalálja, hol tartózkodik, és onnan (mennek), ahol az illető valóban van.

Ez minden segítőművészet titka. Aki erre nem képes, az csak beképzeli, hogy segíteni tud bárkit is. Ahhoz, hogy segíteni tudjak valakin, muszáj többet tudnom nála – de mindenekelőtt meg kell értsem, hogy ő mit tud. Amikor nem így cselekszem, a többlet tudásom egyáltalán nem segíti őt. Ha mégis rázúdítom ezt, csupán hiú vagyok, vagy büszke, és imígyen ahelyett, hogy segítenék rajta, alapvetően csak megcsodáltatni kívánom magam általa. Minden igaz segítség az alázattal kezdődik; a segítőnek mindenekelőtt alázatosnak kell lennie avval szemben, akin segíteni akar, és megértenie, hogy a segítség nem uralmat jelent, hanem szolgálatot, és nem a legnagyobb hatalmat kell kívánni, hanem a legnagyobb türelmet, és a segítő akarat egyelőre annak elfogadása, hogy nincs igazságunk, és fogalmunk, mit is ért a másik.”

Kierkegaard: Nézőpontom Írói-Működésemet tekintve. Egyenes Beszéd [Üzenet], riport a Történelem számára.
(Köszönettel a fordításért a Dániában élő, Lázár Ervin Távolódónak)