Sadhana

Minden második szombaton hajnalban ( őszi-téli időszakban 6-9 óra között )

A sadhana szó szanszkrit kifejezés. Arra utal, hogy az utunkon haladva kitartóan, erőfeszítéseket téve haladhatunk leghatékonyabban a célunk felé. Ez a cél nem más, mint önmagunk testi-lelki-szellemi harmóniájának megteremtése. Ennek eszköze számomra a kundalíni jóga. Készlettára széleskörű és szinte kimeríthetetlen. Tartalmazza a jóga ászanáit ( gyakorlatokká – kriyákká – formálva ), a tudatos légzés technikáit ( pranayamak ), relaxációt, meditációt és a szikh mantrázás hagyományát, mely a hang teremtő erejének tudásán alapul.

Mindenkinek meg lehet a saját sadhanája, amit nap mint nap végez a hajnali órákban. Én magam többnyire az aktuális “igényeim” szerint igyekszem kiválasztani, melyik gyakorlatsort, meditációt végezzem, és hogy milyen hosszúságban, hány napig. Előfordul, hogy egy mantrát 120 napon keresztül éneklek. Egy sadhana ilyen komplexitása nagyon hatékonyan tud működni, és sok-sok energiával tölt fel.

Ennél már csak az tud erősebb lenni, amikor többen együtt gyakorolunk. A közösségi sadhana nem egy rendes jógaóra, ahol valaki “tanít”, a többiek “tanulnak”. Hanem csodás alkalom arra, hogy együtt lélegezzünk, jógázzunk, meditáljunk, mantrázzunk és hallgassuk a hajnalt ( természetesen azért egy vezető összetartásával ).  A közösségi sadhanák az alábbi “program” alapján zajlanak:

06:00: Együtt elrecitáljuk a JapJi Sahib-ot ( Szikh ima )
06:20: Háromszor elzengetjük az Adi Mantrát: Ong Namo Guru Dev Namo – ráhangolódás
06:25: Kundalíni Jóga Kriya kb. 25-45 perces
07:10: Mély relaxáció
07:25: A Vízöntő Sadhana Mantra Meditáció ( a Halak korszakából a Vízöntő korszakába való átmenet felkészítő meditációja a tudatosság kiterjesztésére ) elzengetése ( 62 perc )
08:25: Kontempláció/Ima percei
Zárás : beszélgetés, teázás

Yogi Bhajan így beszélt a Közösségi Sadhanáról:

„Tested Isten Temploma, és Lelked a Szentséges Belső Tanító. Szóval felkelsz korán reggel, meditálsz, mantrát zengetsz, gyakorlatokat végzel, csatlakozol a lelkedhez, szabályozod a lélegzeted és eggyé válsz a csoport tudatosságával. Ezen a módon egymást segítitek. A csoport- tudatosság a hajnali sadhana alatt egymás segítéséért van.

Ha én meg is próbálok aludni, valaki más biztosan ébren van. Ha ebből az egész csoportból csak egy valaki kinyilík Isten felé, csak egyetlen egy, mi mindannyian áldottak leszünk az ő nyitottsága által. Ez az, ami számít! Ha egyvalaki elsétál a Sadhanára szívvel és lélekkel, egy imatelt elme állapotában, az mindannyiunk javára szolgál. Ebben van a csoportos sadhana ereje.

De még mindig hordozunk magunkban valamit a múltból. Felidegesítjük magunkat azon, hogy ki vezesse a sadhanát. „Ó, az milyen remek sadhanát tartott! Az meg hogy felborította a sadhanát.

Az igazság az, hogy senki sem dúlhat fel egy sadhanát és senki sem csinálhatja gyönyörűen. Az maga Isten, aki a sadhanán keresztül megnyilvánul. Amikor te szolgálsz, és közvetítőként cselekszel, akkor Isten rajtad keresztül nyilvánul meg. Ha a reggeli sadhana során valaki nem tudja feloldani a határokat, és megtalálni az Egységet, akkor nem hiszem, hogy bármikor máskor meg tudná tenni. Mindenki egyért és egy mindenkiért, ez az alapelv.

Ha muszáj a sadhanát egyedül végezned, akkor miközben énekelsz, képzelj milliónyi embert magad körül. Halld mindannyiukat énekelni, veled a középpontban, mozdulatlanul. Érezd, hogy nem énekelsz fizikailag, és mégis vezeted az éneket, és az ének vezet téged. Ezt képzeld el, és közben zengesd a mantrát.”

Ajánlott előkészületek

Lágyan indítsd a napot!
Rövid nyújtózással és légzőgyakorlattal ébreszd magad az ágyadban.
Utána vegyél hidegvízes zuhanyfürdőt ( Ishnan ), megtisztítva a tested az előtted álló napra.
Kényelmes öltözékbe bujj és ajánlott ( de nem kötelező ) valamely fejfedő ( imakendő, turbán ).
A hajnali időpontra való tekintettel érkezz minél nagyobb csendben, lehetőleg már a belső figyelem állapotában. Gyakorlás előtt „nemes csend”-ben vagyunk együtt.

A terem befogadó képességének korlátai miatt kérünk, jelentkezz be az ilonavernyik@gmail.com  címen.

Költségek:
A közösségi sadhana alapvetően ingyenes, csak a terembérlet költségeinek fedezésére fogadunk el adományokat.